Kde sehnat přístroj na podporu dýchání?

25. 1. 2018

Zdravotní stav přítele se zhoršuje, nemůže dýchat, slyšela jsem o přístroji, který by mohl využít. Nevím kde a jak ho získat.

Zřejmě máte na mysli koncentrátor kyslíku pro domácí použití. Tento přístroj obohacuje vdechovaný vzduch kyslíkem a jeho použití je snadné i v domácím prostředí. Běžně se používá u chronických nemocí dýchacích cest, ale jeho použití je možné i pro jiné onemocnění, přispívá především pro psychickou pohodu při dýchacích potížích.

Nečekejte od něj ale nějaké radikální zlepšení stavu.  Koncentrátor kyslíku může doporučit a předepsat odborný lékař, po schválení revizním lékařem ho lze získat od zdravotní pojišťovny. Přístroj si lze také vypůjčit v půjčovně kompenzačních a zdravotnických pomůcek. Dále ho lze zakoupit v prodejně zdravotnických potřeb a to jak nový, tak i repasovaný za nižší cenu. Použití přístroje však vždy konzultujte s lékařem.

Jarmila Hlavicová