Maminka si nebere léky. Zapomíná a já bydlím v jiném městě

6. 2. 2018

Moje maminka trpí demencí, ale zatím ještě bydlí sama. S čím ale mám velký problém, je její užívání léků. Už si nepamatuje, zda si léky vzala či nikoliv. Zkoušela jsem jí volat vždy v danou dobu, kdy léky užívá, ale ani to nepomohlo. Vždy mi řekla, že si léky vezme, ale později jsem zjistila, že asi zapomněla a léky si nevzala. Já bydlím v jiném městě a dojíždím za ní jen o víkendu a to jí vždy nachystám léky do dávkovače na celý týden. Potřebovala bych ale, aby za ní někdo chodil a připomínal jí, že si má léky brát. Je to vůbec možné, aby k ní někdo takto docházel?

Doporučovala bych Vám, zkonzultovat tuto situaci s praktickým lékařem maminky. Pokud má maminky takto velké problémy s pamětí a její praktický lékař to potvrdí, může jí předepsat domácí péči. Potom by k ní mohly docházet zdravotní sestry z domácí péče a mohly by ji léky dávat. Jen je musí dávat z originálního balení léků, protože jsou zodpovědné za to, co podaly, takže by Vám odpadlo víkendové chystání léků.

Veronika Janošková