Společnost pro babičku

2. 2. 2018

Pečuji o babičku, která má už skoro 90let, ale ještě stále je velmi vitální. Chodí sice o berlích, ale jsem ráda, že paměť jí ještě slouží. Už několikrát si ale babička posteskla, že si nemá pořádně s kým popovídat a chybí ji společnost. Její přátele už pomalu umírají a my nemáme tolik času, abychom se jí mohli věnovat denně, jak by chtěla. Snažíme se jí dělat společnost o víkendech, ale je vidět, že to nestačí. Existuje nějaká sociální služba, která by ji pomohla?

Mezi služby, které pro babičku hledáte, by mohl patřit denní stacionář nebo osobní asistence. Denní stacionář je ambulantní služba, takže senioři v ní tráví část dne a odpoledne se opět vrací do svého domova. Ve stacionáři mají zajištěnou péči, stravu a hlavně aktivizační program. Aktivizační program většinou nabízí trénink paměti, sportovní aktivity, vzpomínání apod. Velkou výhodou denního stacionáře je, že jej tvoří kolektiv klientů, takže lidé, kteří mají rádi společnost, si můžou s jinými popovídat. Pokud by si Vaše babička chtěla s někým povídat, ale nemá ráda větší kolektiv lidí, je zase více vhodná osobní asistence. Ta funguje tak, že za babičkou by chodila asistentka, která by si s ní mohla popovídat, či by společně mohly dělat nějakou činnost. Pokud by Vaše babička stála o společnost spíše jednoho člověka, je také možnost zkusit oslovit dobrovolnické centrum ve Vašem okolí a za Vaší babičkou by klidně mohl docházet i nějaký dobrovolník, se kterým by mohla společně trávit volný čas.

Mgr. Veronika Janošková