Už se nezvládám o manžela starat

5. 2. 2018

Starám se šestým rokem o manžela s diagnózou roztroušená skleróza, nyní je již nechodící, postiženy má i ruce. Sám se zvládne najíst na posteli, přepínat TV. S pomocí pečovatelky ho dáváme i ven. Já jsem z péče o něho již vyčerpaná, neustále navštěvuji rehabilitace - krční páteř, bederní, bolest zápěstí, paty (vše způsobeno dlouhodobým přetěžováním). Manželovi je 65 let, mně 64, potřebuji a chci být ještě soběstačná, žijeme sami v domku.

Děti v naší obci nebydlí, mají svá zaměstnání a děti školou povinné. Nyní bych ho chtěla umístit do domova pro seniory, ale on s tím rozhodně nesouhlasí, dělá velké problémy, i když má jednou za rok jet na odlehčovací službu. Samozřejmě využívám terénní pečovatelské služby, ale mají nedostatek pracovníků a nelze ji využívat v potřebném rozsahu. Jak, prosím, postupovat, již se nezvládám o něho starat a potřebuji si již chránit své zdraví.

Odpovědět na tento problém není vůbec snadné. Paní je viditelně dlouhodobě přetížená a problémy má fyzické i psychické. Pro ni je tento stav neudržitelný. Bohužel pán přistupuje k péči své manželky tak jako mnoho nemocných, to jest neuvědomuje si její přetížení, žije zřejmě ve „svém světě“, nechce si problémy své nemoci připustit.

Myslím, že by si paní měla uvědomit, že její péče o manžela není automatická povinnost a pokud ji již nezvládá, má plné právo žádat o pomoc okolí. Postoj pána se zdá být sobecký, ale u nemocného je to pochopitelný přístup a je to spíš volání o pomoc a chuť být zdravý a žít tak jako dřív. Je smutnou realitou, že toto jeho přání nikdo splnit nedokáže.

Nevím, jak mají manželé vybavenou domácnost. Doporučila bych polohovací lůžko jako naprostou nezbytnost, zvedák k lůžku, zvedák do vany, nebo pojezdy „kolejničky“ v domě, aby přesuny pána byly co nejjednodušší. Vzhledem k tomu, že pečovatelská služba nejde navýšit, zkuste se zeptat někoho ze sousedů, zda by byl např. formou přivýdělku ochotný pomoci např. při koupání, procházkách apod. Má pán vyřízený příspěvek na péči?

Pokud ale tyto možnosti už byly vyčerpány a selhaly pokusy vzájemné domluvy a pán není schopen akceptovat, že manželka již péči o něj nezvládá, doporučila bych, aby se paní pokusila rozhodnutí o přemístění pána do domova pro seniory přesunout na vyšší autoritu. Například na praktického lékaře, odborného lékaře, vedoucí pečovatelské služby, od které využívají péči atd.

Je nutné pána připravit na to, že i když se mu to nelíbí, jeho zdravotní stav se zhoršuje a pokud nelze rozšířit službu doma, je nutné hledat pomoc jinde. Nejde o selhání pečující manželky, ale o uvědomění si jejích fyzických a psychických limitů. Střet s tvrdou realitou by mohl nastat ve chvíli, kdy by paní v důsledku přetížení byla hospitalizována. Kdo zajistí další péči?

Přeji oběma manželům hodně sil na zdolávání jejich problémů a vzájemné tolerance při jejich řešení.

S pozdravem

Leona Zemanová