Dlouhodobé ošetřovné

16. 2. 2018

Je už uzákoněna (dlouhodobá péče – tříměsíční ), kdo ji může využít, kolik se platí a kdo platí sociální a zdravotní pojištění?

uzákoněna je, ale účinná je až od 1.6.2018.
Využít ji může jen zaměstnanec nebo OSVČ (oba jen za předpokladu, že platí sociální pojištění se složkou nemocenského - to se neplatí např. z DPP do 10 000 Kč, podnikatelé mají nemocenské dobrovolné).

Čerpá se obdobně jako nemocenská - předepíše ji lékař a doklad se doloží zaměstnavateli. Výplatu provádí OSSZ/MSSZ/PSSZ (podle sídla zaměstnavatele nebo OSVČ).
Pro sociální se jedná o náhradní dobu pojištění (pro výpočet se doba vylučuje). Laicky se to dá pojmenovat, že je člověk pojištěn.
Totéž je i u zdravotního - jako běžná nemoc v době zaměstnání. Úhrada je zajištěna jako u státních pojištěnců.

Výplata je ve výši 60 % redukovaného vyměřovacího základu (tedy opět jako ve výši nemocenského od 15. dne nemoci).

Více najdete také zde: http://www.mpsv.cz/files/clanky/31604/Zmeny_v_davkach_od_2018.pdf