Maminka už by neměla být opatrovníkem

1. 2. 2018

Můj bratr, ročník 1960, je od dětství zbaven svéprávnosti a opatrovníkem byla určena moje matka, které je již 80 let a sama má dost zdravotních problémů, nemůže chodit, nemůže se účastnit soudních jednání atd. Proto jsem se při minulém soudním jednání ptal soudkyně, jestli bych se mohl opatrovníkem stát já.

Bylo mi ale řečeno, že dokud matka žije, musí být opatrovnicí ona. Myslím, že to není pravda, proto jsem chtěl požádat o radu vás - kam se obrátit, jestli je tato změna možná.

Celkově se předpokládá, že by opatrovník měl být zdatný, statný a schopný řešit aktuálně právní stav kolem opatrovance. Věk Vaší maminky (80 let) už je velmi požehnaný. Pokud ale svoji funkci zvládá, nejsou na ní stížnosti a sama se funkce nechce vzdát, pak není důvod, proč by soud rozhodoval o změně opatrovníka.

Pokud jste se při minulém řízení ptal, zda byste nemohl být opatrovníkem, pak by bylo zajímavé se podívat do soudního spisu, kam ale pravděpodobně nemáte přístup, protože je tam možná závěr sociální pracovnice, která spíše jako opatrovníka doporučuje Vaši maminku, nežli Vás.

Pokud se maminka proti rozhodnutí být opatrovníkem neodvolává, ze sociálního šetření vyplynulo, že je funkce opatrovníka vykonávána řádně, pak není třeba měnit něco, co funguje.

Pokud chcete dělat opatrovníka Vy sám, protože tím mamince ulevíte, bylo by vhodné přesvědčit maminku, že se opatrovnictví vzdá a v onom vzdání doporučí jako nového opatrovníka Vás. Soud sice není takovýmto doporučením vázán, ale může k němu přihlížet a tuto možnost zkoumat.

Jako opatrovníka pravděpodobně nestanoví nikoho, kdo prochází insolvenčním řízením, trestním stíháním a případně jsou s ním na obci vedena správní řízení (přestupky, exekuce). Takovýto člověk by si měl vyřešit své problémy a pravděpodobně nebude vhodný, aby ještě řešil problémy opatrovance.

Tím nechci říci, že je to Váš případ, ale v dnešní době je dlužníkem opravdu čím dál více lidí. Proto se domnívám, že je nutné zmínit, že exekuce jsou překážkou přiznání opatrovnictví.

Pokud maminka již nemůže chodit, pravděpodobně pobírá i příspěvek na péči, sama je závislá na pomoci druhých, pak jste také u soudního řízení narazil na soudkyni, která si jen nechtěla sama komplikovat situaci hledáním nového vhodného opatrovníka a odůvodňováním, proč toho starého již znovu neustanoví do funkce.

Jde-li o tento případ, opět by bylo nejvhodnější se domluvit s maminkou, že se opatrovnictví vzdá. Pokud si to maminka nechce sama přiznat (někdy je to velmi bolestné si říci, že už nemá dost sil se postarat o vlastní dítě), pak se spojte s pracovnicí na obci a požádejte ji o sociální šetření a sám na soud napište o tom, jak maminka už nezvládá své záležitosti, jak se to potvrdilo v sociálním šetření z obce, jak maminka sama potřebuje už sociální dávky, které řeší její závislost na cizí pomoci (příspěvek na péči). A nabídněte se jako nový opatrovník.

Pokud vše vydrží do dalšího přezkumu svéprávnosti, je to pro soud přijatelnější a často jedná vstřícněji. Pak bych doporučila, vyčkat přibližného termínu přezkumu, nečekat na výzvu soudu a podat návrh na změnu opatrovníka. Soud by to měl spojit s řízením o prodloužení omezení svéprávnosti opatrovance.