Od kdy je platné usnesení o opatrovníkovi

15. 2. 2018

Chtěla jsem se zeptat, od jakého data je "platný" rozsudek nebo usnesení o ustanovení opatrovníka. Datum nabytí právní moci bývá klidně až za měsíc od data vydání rozsudku (usnesení). Zajímalo by mě, od kdy si nově ustanovený opatrovník má plnit své povinnosti, např. vůči soudu apod.

Platnost rozsudku je vždy od data nabytí právní moci. Není podstatné, kdy byla plná moc vyznačena. Soudy bohužel vyznačují doložky se zpožděním a bez faktického vyznačení okolní svět rozsudek nerespektuje. Právo ale spojuje účinky s datem právní moci a nikoliv časem soudu na potvrzení.

Pokud by šlo o veřejné opatrovnictví, kdy před veřejným opatrovníkem byl jiný opatrovník, tak není třeba čekat na rozsudek, ale veřejný opatrovník nastupuje automaticky hned po konci původního (např.  po smrti původního opatrovníka), ze zákona. Ale většinou ani toto okolí nerespektuje a potřebuje "papír s razítkem" od soudu.