Omezení svéprávnosti babičky

30. 1. 2018

Babička má Alzheimerovu demenci, nyní již téměř nereaguje, je ležící, zcela závislá na pomoci rodiny. Babička je vlastníkem domu, kde všichni bydlíme. Dům jsme chtěli zateplit v rámci programu Zelená úsporám, ale je potřeba podpis vlastníka. Slyšeli jsme o opatrovnictví, ale situaci jsme z právního hlediska zatím neřešili, takže ideální by bylo to vyřešit do budoucna na vše, kde bude třeba její podpis. Můžete prosím poradit, co by bylo vhodné? A jak postupovat v době, než by vše vyřídil soud?

Pokud je již babička neschopná sama jednat, tak abyste mohli jakkoliv řešit správu domu, bude nutné u babičky řešit ustanovení opatrovníka (pravděpodobně ve vztahu k omezení svéprávnosti). Omezení svéprávnosti zde nevnímejte jako nějaký trest pro babičku, ale jako ochranu.

Pokud babička už není schopna za sebe samostatně jednat, téměř nereaguje, tak její zdravotní stav ji zásadně omezil v právním jednání. Soud tuto skutečnost konstatuje. V zásadě „řekne“, že z důvodu takovéhoto zdravotního stavu babička není schopna právoplatně cokoliv podepsat, rozhodnout a řešit. Zvolí k tomu formu usnesení o omezení svéprávnosti (konstatování toho, v čem babička není samostatná). Protože soud konstatuje, co babička už sama nezvládne, bude jí muset ustanovit opatrovníka, který za ní bude řešit běžné věci (jídlo, úhradu bydlení, sociální služby apod.) a ty větší věci zařídí a bude je konzultovat se soudem (formou návrhu na schválení právního jednání). Např. dojedná program Zelená úsporám, sepíše návrh na schválení na soud, odůvodní ho (proč je pro babičku vhodný a výhodný) a po schválení soudem zrealizuje.

Dokud soud nerozhodne, je tu takové „hluché období“, ve kterém v zásadě nic nelze dělat, je nutné jen čekat. Pokud by babičce hrozila vážná újma, lze v průběhu řízení o omezení svéprávnosti ustanovit opatrovníka k vyřízení dané záležitosti. Obávám se ale, že řešení „Zelené úsporám“ není nic, čím by babičce hrozila újma. Újma by hrozila, kdyby babička měla třeba půjčky a jen proto, že už sama za sebe jednat nemůže, není schopna díky tomu třeba platit splátky (nepoznává už ani hodnotu peněz), tak by pro nesplácení hrozila exekuce. Pokud by tu byl opatrovník, tak by z babiččiných úspor rychle splátky doplatil nebo by jednal o jejich odkladu, tím by se zamezilo škodě na majetku.

Pro zastoupení babičky existuje ještě lehčí (a snad rychlejší) možnost – zastoupení členem domácnosti, ale to by Vás babička musela poznávat a musela by projevovat souhlas, aby ji někdo z Vás zastupoval. To by potvrdil i soud. Jenže zástupce pak koná jen běžné věci a mezi ty bohužel nepatří rekonstrukce, zateplení apod. Zástupce si nemůže své neběžné (nadměrné) jednání nechat schválit soudem. Toto je možné pouze u opatrovníka. Takže opatrovník může řešit Zelenou úsporám, ale zástupce bohužel ne.