Příprava na péči o ležícího tatínka

31. 1. 2018

Mám tatínka na odlehčovacím pobytu, ale už brzy přijde domů. Je už na tom dost špatně s mobilitou – skoro vůbec nechodí. Netuším, jak to bude doma. Myslím si, že většinu dne bude na posteli. Maminka teď chce rekonstruovat koupelnu, aby se tam dalo dostat případně s vozíkem. Vůbec netuším, jak se připravit a co všechno vyřídit, než tatínek dojde domů.

Je docela těžké odhadnout, co všechno bude potřeba, až se Váš tatínek vrátí domů, když neznám jeho zdravotní stav. Pokud ale odhadujete, že budete trávit většinu dne na posteli, tak bych určitě doporučila zařídit polohovací postel. Tu si můžete zapůjčit v půjčovně pomůcek nebo si ji nechat předepsat odborným lékařem (neurolog, ortoped). Dále by možná bylo vhodné mít i toaletní křeslo, aby tatínek nemusel chodit na wc daleko, ale mohl mít křeslo vedle postele. Pokud budete potřebovat pomoci v péči o tatínka, můžete se obrátit na služby domácí péče, které jezdí ke klientům domů. Co se týká rekonstrukce koupelny, tak bych Vám doporučila zažádat si o příspěvek na zvláštní pomůcku, ze kterého by Vám rekonstrukce mohla být proplacena. Příspěvek se vyřizuje na úřadu práce a pracovnice ÚP by Vám k tomu určitě podaly bližší informace.

Mgr. Veronika Janošková