Příspěvek na úpravu mimo původní místo

2. 2. 2018

„Pečuji o maminku, po operaci mozku je upoutaná na lůžko, sama nechodí. Ještě před návratem z nemocnice jsem musel udělat úpravy v bytě. Měla nevyhovující koupelnu s vanou – úzké dveře, WC bylo v mezipatře – 4 schody. Proto jsem se rozhodl, předělat komoru na bezbariérovou koupelnu s WC (sprchový kout, širší dveře). Až po úpravách jsem se dozvěděl, že lze žádat o příspěvek na zvláštní pomůcky.

Pracovnice ÚP mi sdělila, že pokud jsem neupravil stávající koupelnu, ale udělal ji z komory, nemá maminka na příspěvek nárok. Chci se zeptat, zda maminka nemá na dávku opravdu nárok.  Nejde přiznat něco aspoň na úpravu WC, původní WC nešlo upravit, má úzké dveře a jde se k němu po schodech.“

ODPOVĚĎ:

Prosím, nenechte se odradit, v zákoně není definováno, že musí být koupelna ve stávajícím místě. Nicméně by to logicky šlo dovodit z definice z vyhlášky č. 388/2011 Sb., kde v příloze č. 1 jsou definované:

1. stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a WC; jedná se o stavební práce a s nimi nezbytně související materiál na úpravu (nikoli o obklady, podlahové krytiny, sanitu apod.),
  2. stavební práce spojené s rozšířením dveří v bytě.

To by ale v zákoně č. 329/2011 Sb. v § 9 nesměl být odstavec 14: Při rozhodování o poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku, která není uvedena v seznamu podle odstavce 13 (tj. ve vyhlášce), se posuzuje, zda je tato konkrétní zvláštní pomůcka z hlediska využití srovnatelná s druhy a typy zvláštních pomůcek uvedenými v seznamu podle odstavce 13.

Pokud je u maminky předpoklad, že její stav je dlouhodobý[1], zároveň je možné úpravu propočíst tak, aby byly odděleny stavební práce od sanity, rozvodů, obkladů apod. (opravdu by měl být podrobný rozpis), úprava není starší, než jeden rok[2], tak žádost podejte a počkejte na písemné vyjádření Úřadu práce. Pokud by bylo negativní, ráda Vám pomohu s odvoláním. Úřad se totiž musí v rozhodnutí o zamítnutí vypořádat s odůvodněním takovéhoto závěru, což by podle mého názoru neměl, o co opřít.

Navíc – podáním žádosti už nemáte co ztratit. Můžete jen případně získat. Žádost a další podklady naleznete zde: https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/welcome/index.jsp.

Pěkný den

P.S.: Aby mohl vzniknout nárok, musí mít maminka diagnózu v nějaké lékařské zprávě odpovídající těmto diagnózám:

Za těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí se považuje:

vůz, zádržní systém

úprava vozu

úprava bytu

komponenty do PC

ližiny, rampy, schodolez

sedačka

rozšíření dveří

a) anatomická ztráta obou dolních končetin v bércích a výše,

X

b) funkční ztráta obou dolních končetin na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí,

X

c) anatomická ztráta podstatných částí jedné horní a jedné dolní končetiny v předloktí a výše a v bérci a výše,

X

d) funkční ztráta jedné horní a jedné dolní končetiny na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí,

X

e) ankylóza obou kyčelních kloubů nebo obou kolenních kloubů nebo jejich podstatné omezení hybnosti pro těžké kontraktury v okolí,

X

f) ztuhnutí všech úseků páteře s těžkým omezením pohyblivosti alespoň dvou nosných kloubů dolních končetin,

X

g) těžké funkční poruchy pohyblivosti na základě postižení tří a více funkčních celků pohybového ústrojí s případnou odkázaností na vozík pro invalidy; funkčním celkem se přitom rozumí trup, pánev, končetina,

X

h) disproporční poruchy růstu provázené deformitami končetin a hrudníku, pokud tělesná výška postiženého po ukončení růstu nepřesahuje 120 cm,

X

i) anatomická ztráta dolní končetiny ve stehně s krátkým pahýlem bez možnosti oprotézování nebo exatrikulace v kyčelním kloubu,

X

j) anatomická nebo funkční ztráta končetiny,

X

k) anatomická nebo funkční ztráta obou horních končetin.

X

l) anatomická ztráta dolní končetiny ve stehně s možností oprotézování.

Jiné:

b) těžká nebo hluboká mentální retardace a stavy na rozhraní těžké mentální retardace.

X

[1] zák. č. 329/2011 Sb. § 9 odst. (3) Za dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav se pro účely tohoto zákona považuje nepříznivý zdravotní stav, který podle poznatků lékařské vědy trvá nebo má trvat déle než 1 rok.

[2] zák. č. 329/2011 Sb. § 14 odst. (3) Příspěvek na mobilitu může být přiznán a vyplácen nejdříve od počátku kalendářního měsíce, ve kterém bylo zahájeno řízení o přiznání příspěvku na mobilitu. Příspěvek na zvláštní pomůcku lze poskytnout též na zvláštní pomůcku, která byla zakoupena v průběhu 12 kalendářních měsíců předcházejících dni zahájení řízení o poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku podle tohoto zákona.