Sníženi invalidního důchodu syna

8. 2. 2018

Na základě naší telefonické komunikace prosím o radu, která se týká našeho syna. Synovi je 27 let a je poživatelem ID 3. stupně + příspěvku na péči v I. stupni + vlastní kartičku ZTP/P. Ve spolupráci s rodinou a po absolvování kurzu sociální rehabilitace se naučil sám jezdit do Brna a získal zaměstnání na 4 hodiny denně v družstvu invalidů.

V zaměstnání nejdříve pracoval s asistentkou, nyní  už je samostatný. Teď máme obavy, že mu bude přehodnocen stupeň ID a po ukončení zaměstnání bude mít problémy. V posledním posudku o invaliditě je uvedeno, že vzhledem k diagnóze (lehká až středně MR + autismus) se další kontrola posudkového lékaře nestanovuje. Dále je v posudku o invaliditě uvedeno, že se jedná o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav a pojištěnec je schopen samostatné výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek..  Ještě doplňuji, že pracovní poměr ve VD invalidů je uzavřen na dobu nerčitou.

Pokud má syn v posudku o invaliditě napsáno, že je schopen výdělečné činnosti jen za zcela mimořádných podmínek a není stanovena kontrola, pak je pravděpodobné, že by jeho zdravotní stav pro potřeby invalidního důchodu nemusel být přezkoumáván.

Přesto to ale není zaručeno.

Zda by hypoteticky mohlo dojít ke změně ve výši invalidního důchodu, lze odhadovat pouze orientačně.

V posudku o invaliditě budete mít u syna určeno, do jaké kapitoly a písmene vyhlášky č. 359/2009 Sb.[1] (v případě přiznání důchodu před 1.1.2010 vyhl. č. 284/1995 Sb.[2]) zapadá. Bude k tomu určena míra poklesu jeho pracovních schopností (určuje se v procentech).

Může mu i za další diagnózy či nemožnost uplatnit se na trhu práce být přidáno až 10 procentních bodů. Pokud podle předchozího bodu dal posudkář maximum procent.

Co by se tedy mohlo stát:

• nově by posudkový lékař u syna určil jinou diagnózu, která omezuje jeho pracovní schopnost a za tu by bylo méně procent – to se mi jeví jako nepravděpodobné
  • nově by posudkář nedal maximum procent v daném zařazení, ale dal by méně a nepřidal by 10 procentních bodů (pokud byly přidány) – zde by musel odůvodnit, co se změnilo ve zdravotním stavu, že jej nyní hodnotí odlišně. Podle diagnózy ale soudím, že ke změnám nedochází.
  • pokud posudkář původně dal procenta na dolní hranici, mohl by synovi za adaptaci ještě ubrat až 10 procentních bodů. Pokud syn opravdu zvykem a soustavnou činností je schopen zaměstnání (byť na chráněném trhu práce), pak se částečně adaptoval. Míru adaptace by ale musel zase posudkář popsat a uvést a on zkrácený úvazek při zásadní spolupráci zaměstnavatele není o adaptaci, ale o tom, že se do jisté míry zaměstnavatel přizpůsobuje zaměstnanci, protože má na něj dotace. Kdyby jej neměl, kdyby nešlo o chráněný trh práce, tak by syn nemusel samostatně uspět.

Domnívám se tedy, že zkrácený úvazek, vysoce přizpůsobený výkon práce a prozaměstnanecký přístup zaměstnavatele, není ohrožující pro výši invalidního důchodu Vašeho syna.

Pravděpodobně, kdyby opravdu došlo k nejhoršímu, a důchod byl snížen ze III. na II. stupeň, nejspíš by pro situace byla i tak pro syna stále rozvíjející. Nyní by mu možná stačil ID III. stupně a příjem ze zaměstnání je přivýdělek navíc. Ale při snížení na ID II. stupně a příjem ze zaměstnání by mu to mělo nahradit jen výši III. stupně ID.

Chápu, že jistota zaměstnání není neustálá, ale třeba by mu snižovali důchod (pokud vůbec) až za 10 let. Po tu dobu možná nabude ještě větších schopností k práci.

Nicméně, kdykoliv, kdy by došlo k přehodnocování invalidity, je třeba tvrdit, že nedochází k adaptaci na zdravotní postižení, zaměstnavatel hodně ustupuje u zaměstnávání (je vhodné mít od něj i zprávu). Dokladovat, že se nemění zdravotní stav.

Pokud by nic z toho (opravdu hypoteticky) nepomohlo, dá se ještě podat námitka a bojovat (pak třeba i v žalobě), ale v případě prohry, se důchod neposkytuje jen do budoucna (zpětně se nevrací). V tomto období už možná syn bude zase o kousek více adaptován, možná už bude zvyklejší víc pracovat a jeho životní situace v oblasti zaměstnávání bude veselejší.

Pokud by došlo k ukončení zaměstnání, je tu po nějakou dobu nárok na podporu v nezaměstnanosti, je tu možnost žádat třeba příspěvek na bydlení. A není vyloučeno, že si brzy najde dalšího zaměstnavatele na podporovaném trhu práce nebo v nějaké větší organizaci budou hledat/zvýhodňovat při přijetí zdravotně postiženou osobu, aby naplnili kvóty na zaměstnávání postižených.

Chápu, že důchod působí jako určitá jistota, ale osobně bych odhadovala, že Váš syn přezkoumáván v dohledné době opravdu nebude. A za dobu pobírání důchodu se možná podaří velmi specifickým způsobem pro něj najít i v budoucnu uplatnění.

Ještě upozorňuji, že ke snížení důchodu může dojít i bez zaměstnání, ale ani to by neměl být případ Vašeho syna.

[1] https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-359

[2] https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-284/zneni-20071214