Tatínek po CMP se vrací domů

14. 12. 2017

Budou nám domů propouštět tatínka po CMP z oddělení dlouhodobě nemocných. Má diabetes a je na inzulinu. Pohybuje se pouze s pomocí druhé osoby. Co všechno máme zařídit, abychom péči o tatínka zvládli. Na co máme nárok a kde to máme vyřídit. Co dělat pro zlepšení, nebo alespoň zachování dosavadní pohyblivosti tatínka?

Odpověď:

Před propuštěním tatínka si připravte prostor, kde se bude tatínek pohybovat. Bydlení je vhodné upravit tak, aby byt, přístup na WC a do koupelny, byl pokud možno bezbariérový, (na úpravy bytu je možné žádat příspěvek na vašem Úřadu práce). Stanovit si prostor na polohovací lůžko z hlediska bezpečnosti a pohodlí, (je dobré pokud je postel přístupná ze tří stran). Pro začátek si můžete v půjčovně kompenzačních pomůcek zapůjčit polohovací postel, matraci, toaletní křeslo, invalidní vozík a jiné pomůcky, které by se Vám při péči mohli hodit. Tím si vyzkoušíte, které pomůcky budou vyhovovat. Váš obvodní nebo odborný lékař může po propuštění napsat poukaz na kompenzační pomůcky, které jsou vyzkoušené a vyhovují.

Po propuštění tatínka z nemocnice, zažádejte na místně příslušném Úřadě práce o Příspěvek na péči, průkaz ZTP a pokud jej budete pravidelně dopravovat např. k lékaři, tak také o Příspěvek na mobilitu.

Pokud potřebuje tatínek inkontinenční pomůcky (pleny, podložky apod.), domluvte se se svým obvodním lékařem, který může pomůcky předepsat. Doporučuji si prvně vyzkoušet, které pomůcky vyhovují, až poté nechat napsat větší množství.

Pokud potřebujete pomoci s pícháním inzulinu, obvodní lékař může předepsat návštěvy zdravotní sestry, která bude tatínkovi inzulín aplikovat. Pokud je potřeba, může lékař předepsat také návštěvy rehabilitační sestry, která by s tatínkem cvičila, tyto služby poskytují agentury domácí péče a jsou jistě i v místě Vašeho bydliště.

Pokud potřebujete pomoci s péčí např. hygienou, lze se obrátit na sociální služby v místě bydliště, které poskytují terénní sociální služby a dochází domů pomáhat např. s koupáním. Pro začátek to může být pro Vás také možnost, jak se naučit s tatínkem správně manipulovat nebo jej polohovat.

Pokud budete cítit, že je toho na Vás moc. Nebojte se a řekněte si o pomoc svým blízkým, a nebo využijte nabídky některých terénních služeb (např. odlehčovacích, nebo pečovatelských). Péče je namáhavá a vyčerpávající a je jasné, že si potřebujete také odpočinout, abyste načerpala energii k další péči o tatínka.

Přeji Vám, aby se Vám péče o tatínka dařila podle Vašich představ, ať máte hodně sil, a nacházíte pomoc a oporu u Vašich blízkých.

Martina Dvořáková