Výplata hmotné nouze v poukázkách

7. 2. 2018

Obrátila se na mne opatrovnice jedné naší klientky, která pobírá dávky hmotné nouze ve věci změny úhrady a vysvětlení následného postupu. Jedná se o ženu, která je umístěna v DOZP k celoročnímu pobytu. Konkrétně tedy pobírá příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení + důchod. Příspěvek na živobytí je nyní vyplácen v poměru 500 Kč v poukázkách a 300 Kč v penězích (částky jsou orientační).

Máme vyhotovit dodatek ke změně smlouvy a nevíme si rady, jakým způsobem částky započítat. Příspěvek na živobytí je rozhodným příjmem pro stanovení úhrady. Můžeme i nadále počítat s částkou, která je vyplácena v poukázkách nebo částku o to snížit? Nebo úhradu ponechat takovou jaká je, jen částku 500 brát tzv. do kapesného, za které by ji opatrovnice nakupovala hygienické potřeby atd. Moc děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Dobrý den,

podle zák. č. 110/2006 Sb. § 7 odst. 2 písm. f, se za příjem považuje příspěvek na živobytí. Protože je nutné nyní jeho poměrnou část vyplácet v ceninách, kterými jsou poukázky, tak má uživatel a služba složitější situaci.

Pro sociální službu se do jisté míry nic nemění, protože je stanovena výše dávky, která je dle zákona o životním a existenčním minimu příjmem. V uvedeném případě 800 Kč. Zákon nerozhoduje o posuzování výplaty dávky.

Pro stanovení snížené úhrady tedy vycházíte z příjmu cca 800 Kč + důchod a ještě pravděpodobně osoba pobírá doplatek na bydlení. Doplatek na bydlení většina zařízení spotřebovává celý (na bydlení) a z celkových ostatních příjmů (PŽ, důchod) ponechává 15 % uživateli.

Odhaduji, že osoba mající příspěvek na živobytí 800 Kč má důchod ve výši cca 3 300 - 3 500 Kč. Pokud je celkový příjmem osoby 4 300 Kč (bez doplatku na bydlení) a strava u Vás stojí více než 143 Kč, pak budete dělat sníženou úhradu a osobě by mělo zůstat 645 Kč. (Výpočet jen odhaduji, protože neznám další souvislosti.)

V tomto případě si zařízení nechá zaplatit sníženou úhradu a uživatel nemusí k platbě využít stravenky, tedy oněch 500 Kč ve stravenkách a 145 Kč si ponechá klient k nákupům pro svoji potřebu. Ale pravděpodobně už si třeba nezaplatí fakultativní službu, protože zařízení třeba nebere stravenky. Pokud je uživatel kuřák, bude mít velmi ztíženou situaci při nákupu cigaret.

Kdybych se ale ve výpočtu mýlila a uživatel by neměl dost hotovosti (měl by část příjmů ke snížené úhradě ve stravenkách), pak může nastat velmi prekérní situace:

1. zařízení bude přijímat stravenky (jde např. o doporučení v Olomouckém kraji) – pak je na zařízení i uživateli, jak si smluvně upraví, jakou část hotovosti a jakou stravenek budou hradit stravování. Já osobně bych doporučovala brát na stravu většinu stravenek, aby pak nebyla složitá situace při běžném nákupu uživateli z jeho „kapesného“.
  2. zařízení nebude přijímat stravenky, uživatel jinou hotovost nemá, ale má stravenky, které nemůže k platbě využít. V rozdílu, na co již nemá stravenky, se stává dlužníkem.

Domnívám se, že je tedy třeba dohodnout ve smlouvě, zda může úhrada probíhat i ve stravenkách a v jakém poměru. Pokud ale služba stravenky nebere, nelze ji, jako soukromou organizaci, k tomu nutit.

Pokud klient pobývá v takovéto službě, bylo by vhodné kontaktovat Ombudsmanku. Ani ne kvůli stížnosti na službu (ta na to má právo), ale že dochází k neřešitelné situaci kvůli zákonu o dávkách v hmotné nouzi.

Osobně bych také ve spolupráci s ÚP požadovala úpravu výplaty v poukázkách, neboť ÚP může vyplácet v poukázkách 35 – 65 % a ve Vašem případě zjevně využili maximální možnou částku pro poukázky, což je vzhledem k nutnosti hradit část z příjmů pobytovému zařízení, velmi kontraproduktivní.

Kdyby ÚP vyplácel jen 35 %, pak by šlo o 280 Kč, což by možná nečinilo takové obtíže.

Vámi položený dotaz může navozovat jakýsi výkladový problém, zda poukázky jsou příjmem. Zákon to neřeší a tvrdí, že příspěvek na živobytí příjmem je. Kdyby třeba šlo o stravenky ze zaměstnání, tak ty nejde podle zákona považovat za příjem ze závislé činnosti, ale poukázky HN jsou něco jiného.