Co se děje v LDN

30. 1. 2018

Několik lidí se mě ptalo, proč máme název Pečuj doma. Proč jsme domácí pečování postavili tak naléhavě, tak imperativně. Já už dnes ani nevím. Ale možná, že když jsme název před dvanácti lety vymýšleli, šlo o bezděčný projev úzkosti, možná podvědomé předjímání něčeho, co přijde, opravdu nevím. Každopádně dnes, kdo si přečte zprávu ombudsmanky z konce minulého roku o LDN, ten se mě ptát asi už nebude.

Musím uvést, že často jsem si říkal, jak je to možné, že teď jde člověk do LDN a do měsíce dvou není. Hlodaly ve mně různé pochybnosti, člověk zkrátka tušil, že to není dobré, ale že je to až tak zlé, to ne.

Mimochodem, my jsme také o lecčem v Pečuj doma psali. Například o kurtování v LDN. A někteří čtenáři soudí, že kurtování je pozůstatek minulosti. Jenže nedá se na minulý režim stále všechno svádět, i když je to pohodlné.

Ale k šetření ombudsmanky, jejíž zjištění, jak uvádí, nemusejí platit pro všech sto padesát LDN v České republice, ale mají vypovídající hodnotu o péči v zařízeních tohoto typu. Dozvídáme se z něho například, že leckde si peníze musejí pacienti připlácet. Ombudsmanka se pozastavuje nad tím, že LDN například vyžadují peníze za nadstandard, i když žádný zavedený nemají… Avšak peníze nejsou největším problémem. To se například o malnutrici, kterou trpí většina pacientů, už říci nedá. Ale co ještě horšího: Kurtuje se (čili lidé se napevno poutají, je to v podstatě taková svěrací kazajka) a používají donucovací prostředky. A ani to není evidováno, děje se tak načerno v rozporu se zákonem. Nadměrné množství pacientů má katetr, ačkoli u mnohých to není nutné, ale personál si chce ulehčit práci. Kapitolou samou pro sebe je, že pacienti často nemají zvonky. Někde vůbec nejsou instalovány, jinde jsou jim odňaty, aby nezvonili na personál. Nepřivolají si tedy pomoc v případě problémů a v naléhavých situacích. A mají strach z personálu, protože ten na jejich křik reaguje mírně řečeno s nevolí. Ti, co se sami nenají, jsou krmeni, ale krmeni jsou chvatně, s netrpělivostí. Na celý oběd jsou třeba jen tři minuty. Ombudsmanka zaznamenala případy, kdy u krmení současně pacient kálí. Nelíbí se jí ani stále obnažování pacientů, ono zcela zbytečné vystavování nahoty. A také případy, kdy chodící pacienti musejí v noci dělat do plen a jsou dehydratováni a ležící mají bolestivé dekubity, které se ani neevidují atd., atd. Protože zpráva má sedmdesát stran, není možné všechno postihnout. Tak či onak, obraz, který vykresluje, je hrozný. Vždyť nejsme ve válečném stavu, nežijeme v žádných mimořádných podmínkách.

Po přečtení zprávy člověk cítí, jak se v něm vzmáhá lítost, která se po chvíli mění v palčivý smutek. Jak těm lidem musí být?

Jen na okraj: Televizní moderátor informaci vyhradil místo někde mezi krátkými zprávami, jako něčemu okrajovému. A oznámil to celkem pohodově. Že byla kontrola a hned diváky ujistil, že komunikace, ta ano, ta byla v pořádku (podtrhl to zřetelně i dikcí) a teprve pak oznámil, že doporučení ombudsmanka dala na zlepšení péče. Ovšem hned omluvně připojil, že „eldéenky“ nemají dostatek personálu.

Co k tomu ještě dodat? Snad jen to, že takto překrýváme mnohé, nejen ty hrůzy v LDN… A většině to zřejmě vyhovuje. Většina z nás se ve světě nějak zabydlela a nechce být těmito věcmi moc znepokojována.

Antonín Hošťálek